Mood : Berkabung


Sayup hati berkumandang, sedih teresak- esak ku tahan, manakan tidaknya subjek yang selama ini kusangkakan semudah menyuap sesuap nasi ke mulut kini ternyata mengkhiahati aku. Subjek yang cukup mahsyur sebagai satu subjek yang dikira mudah bagi semua namun aku ternyata meletakkan leher di tali gantung.

Kononnya punca karangan tidak seperti yang sesedap dahulu kala hanyalah sebab penggunaan perkataan bombastik, aku bukannya apa hanya cuba untuk mengekspresi diri LOL tapi mungkin salah aku juga. hurrmm tak apalah orang cakap sesuatu yang berlaku itu pasti ada hikmahnya, aku yang bergelar pelajar muslim wajib bagi aku sedar apa itu qada' dan apa itu qadar.

Ini merupakan satu anjakan paradigma bagi aku untuk mula berubah dengan menulis sebuah karangan yang matang tanpa menggunaakan bahasa bombastik yang melampau- lampau. Maaf kepada pemeriksa aku mansia biasa. Aku mengaku memang aku jenis manusia cepat terpengaruh, aku lagi mudah terpengaruh dengan bahasa yang indah- indah sebabnya aku minat sangat dengan bahasa puitis tapi apakan daya.

Hurmm..perjalanan hidup aku masih awal, kalau tiada ujian sampai bila pun aku tak akan matang betul ? so Lebih baik aku rasionalkan diri buat apa yang terbaik dan terus belajar daripada kesilapan. Sekian

*Yes ! berjaya kurangkan penggunaan bahasa bombastik* Mood : Masih Sedih

Hati masih berdendam dengan diri sendiri.
Maaf semua atas ketelanjuran.
Si hamba yang masih belum dapat menerima ketentuan.

SPM NO & SPM YES


SPMbukan penentu SEGALAnya

TAPI

SPM adalah permulaan SEGALAnya

Apa guna erti MERDEKA ?


Berkibar megah Jalur Gemilang 


Adakah MERDEKA sekadar laungan…

Apa guna erti MERDEKA ?
Jikalau budaya Hidonisme dituhani,
Muda mudi alpa dijajah,
Budaya busuk tersisip rapi,
Keparat barat tersenyum gah,
Melihat remaja pendirian tiada.

Apa guna erti MERDEKA ?
Jikalau  adat bercampur modenisasi,
Muda remaja kepalang ajar,
Intelegensia tentancah bangga,
Membiar si bodoh terus bertaklid,
Mana pergi justifikasi dunia ketiga ?
Menuntut interaksi dua hala,
Perpaduan erat katanya.

Apa guna erti MERDEKA ?
Jikalau gah hanya tika detik dua belas,
Penghayatan sifar pembela nusa,
Lagaknya hebat meludah kata,
Konon hebat mengharum Negara,
Taktik picisan engkau taburkan,
Mengharap belas dari yang ihsan.

Namun kita tetap MERDEKA,
Di bawah satu kibaran bendera,
Bernaung kuningnya daulat diraja,
Putihnya suci agama tercinta,
Perpaduan disimbolkan sirna biru,
Merah berani anak MERDEKA !
Menjulang panji JALUR GEMILANG !

Takbir 3x !!!
[Hak Cipta Terpelihara]
Muhammad Irsyad Bin Zaini
5 Iltizam 

SHRMZB (:

Baju Raya warna- warni,
Langsir baru perabut baru,

Hulur salam di hening pagi,
Memohon ampun salah laku. 
Haa!!! ada apa dengan raya ? Hurmm, orang kata raya niyh lah masanya kita nak rapatkan hubungan silaturrahim. Tak gitu ? entahlah ye..sorry to say lah raya taun niyh macam x ada apa- apa yang jhek, macam sia- sia je lah kan masak ketupat, lemang, pulut, rendang, ayam masak kicap black paper, lontong goreng, mee kari yang stuff dengan kerang, fish cake n so on tapi semangat rayanye hampeh. 
I'M LOOKING 4 THE LOST SPIRIT >.< 
Ok ,for sure lah kan raya tahun niyh x best untuk aku sebab ape ?
_ _ _
*scary jhek nak taip huruf tuh* korang pepandailah figure out kayh. hurm nak dijadikan cerita. 

First day of eid, 
Solat Sunat Eidulfitri > Bersalaman *mata x dapat tahan lolx* > Pergi rumah Mak Long makan ramai- ramai *snap sana snap sini* > Balik Kampung balik > Duduk rumah bukak BUKU SEJARAH :O

Second day of eid, 
Bangun dalam pukul 12 gitu *mak aih* > mencekik > tengok ramai orang kat ruang tamu > masuk bilik > BUKU PSI  x( 

Third day of eid 
Still sama bangun lambat *haisyh mana rezeki nak masok* > kali niyh da x tahan dengan buku > Raya Kluang *hehe* still bawak BUKU KOMSAS >.< 

hurmm x kan nak cerita semua kot, cukuplah sekadar itu... nampak bukan ? apa yang dikatakan pengorbanan. Wahai anak adam jangan pernah engkau bersungut, menarik diri dari medan perang sesungguhnya ALLAH melaknat mereka- mereka yang lari daripada medan perang. Sedar atau tidak dugaan yang kita rasakan berat ini sebenarnya hanyalah sedikit daripada apa yang telah ALLAH susunkan khas buat kita hambanya yang terpilih di luh mahfuz sana. 

Namun, perlu kita tanam dalam sanubari bahwasanya DUNIA dan AKHIRAT itu perlu seimbang jangan kita terlalu mengejar nikmat dunia sampaikan kita tinggal segala pegangan aqidah kita, lupakan ALLAH, nauzubillah minta dijauhkan. MasyaAllah. 

Tidak akan berjaya seorang insan tanpa PENGORBANAN yang amat pedih, serta KOMITMEN yang padu, dan juga PERPADUAN yang satu. Walaubagaimanapun perlu kita sedar IMAN ADALAH PAKSI SEGALA. Jika selesai urusan iman kita dengan yang maha esa maka akan selesailah urusan kita dengan manusia serta urusan yang selainnya, kalau bagi yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia 2011 ini insyaALLAH bantuan ALLAH itu sentiasa ada cuma diri hambanya sahaja yang ingin bermunajat meminta kepadanya atau tidak. 

Haaa!!! Jangan lupa PUASA 6 ok ! fadhilat puasa 6 niyh sama seperti kita pahala puasa setahun, ada apa orang senang- senang nak bgai kita duit RM 1000 secepuk macam yang ALLAH bagi pahala dekat kita ? Tak ada wahai sahabatku, Berimanlah bahwasanya IMAN ADALAH PAKSI SEGALA. 

Sebelum mengakhiri bicara, ini sedikit selingan gambar raya di kampung tercinta KAMPUNG PARIT SEMO, AIR HITAM, BATU PAHAT, JOHOR. 

Yayi ( datuk dalam bahasa jawa )

Sudi Berkunjung ( Mak Anjang ) 

Ade kami KESAH ? 

Alahai si kecik niyh >.< 

Lamunan berwawasan

One Heart One Family 

>.< Akhi

Abi wa Pak Long 

Cousin ;) 

Kembar + SI KECIK 

Mamat senoneng

GanazZzZ Habesss

Soh Seh Soh Seh pagi raya 

Ummi wa Ukhti wa Akhi Sanghir wa Jaddi 

Planning 3x 
Peace sikit >.<
Posing jap lah
Jempot 2x ramai x terhinggaaaa xD
Smiley (: 
Nak beraya jugak
Cadid X) 
Cukuplah gambar menceritakan segala, nantikanlah peristiwa lanjutan yang sudah termaktub hanya menanti waktu membongkar segala. SALAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 S.A.N.G.K.A.L.U.K.A |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.